Ugrás a fő tartalomra

"A világ vezető humán hasmenéses bakteriális betegsége jelenleg a campylobacteriosis."

 


 Egy szociális médiában kitett posztomra, melyben a kutyám lerágja a nyers csirke szárnyát, kaptam egy aggódó üzenetet, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes utánajárni, hogy mivel is állunk szemben. Íme.

 

A Campylobacter egy enterális, azaz bélrendszeri fertőzést okozó baktérium nemzetség. A két leggyakroribb a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okoz fertőzést. Mindkettő hasmenéses megbetegedést okoz, és a tünetek közé tartozik a hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, valamint nyákos hasmenés.

 

A Campylobacter-fertőzés előfordulása és okai:

 

    A hasmenéses betegségeknek nagyjából egynegyedét valamelyik Campylobacter baktérium okozza.

    Leggyakrabban kettő-négy éves gyerekeknél okoz panaszokat.

    Nyáron és ősszel gyakrabban fordul elő, mivel szájon át terjedő baktériumról van szó, és nyáron gyengébbek a hűtési lehetőségek, így nagyobb az esély a fertőzésre.

    Életünk során sok ember átesik ezen a fertőzésen.

A Campylobacter baktériumok kutyáknál is fertőzést okozhatnak, és a tünetek változatosak lehetnek. Itt van néhány fontos információ a Campylobacter-fertőzésről kutyáknál:

 Vizes hasmenés: A kutyák gyakran szenvednek vizes hasmenéstől a Campylobacter-fertőzés miatt.

    Hasi fájdalom: A baktériumok irritálhatják a bélrendszert, ami hasi fájdalomhoz vezethet.

    Mérsékelt láz: A fertőzés során a kutya testhőmérséklete emelkedhet.

    Étvágytalanság: A kutyák étvágya csökkenhet a fertőzés miatt.

    Hányás és teneszmus: Néhány kutya hányhat és nehezen tudja kiüríteni a beleit.

    Kiszáradás jelei: A hasmenés miatt a kutyák kiszáradhatnak.

 

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek nem mindig egyértelműen utalnak a Campylobacter-fertőzésre, és más betegségek is hasonló tüneteket okozhatnak.

    Campylobacter: Ez egy gyakori baktérium, amely élelmiszerrel terjedhet. A csirkében található Campylobacter fertőzés hasmenést, hányást és lázat okozhat.

 

    Higiénia: Mindig mosson kezet alaposan a csirkével való érintkezés előtt és után. Használjon külön vágódeszkát és kést a nyers húsokhoz.

 

    Hőkezelés: Főzze meg a csirkét alaposan, hogy elpusztítsa a baktériumokat. A hús belsejének hőmérséklete legalább 75°C legyen.

 

    Forrás: Válasszon megbízható forrásból származó csirkét, például hivatalos élelmiszerboltokból vagy megbízható húsüzletekből.

 

    Figyelmeztető jelek: Ha a csirének furcsa szaga vagy kinézete van, ne vásárolja meg.

 

Az állami és uniós hatóságok folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerbiztonságot, de a fogyasztóknak is felelősségteljesen kell vásárolniuk. Ha aggódik, válasszon más húsfajtát vagy alaposan készítse el a csirkét otthon.

Az EU-ban a csirkék Campylobacter-fertőzöttsége változó, de általánosságban elmondható, hogy ez a baktérium gyakori jelenlétet mutat a csirkehúsban. A pontos százalékot nehéz meghatározni, mivel az adatok folyamatosan változnak és országonként eltérőek lehetnek.

Mi itt Finnországban az 5% fertőzöttségel túl nagy veszélyben nem vagyunk, de ezután megfontolom az EU-n kívülröl származó nyers csirkeláb etetését. Jellemzően hőkezelve kapják a kutyáim a húsokat így különosebben nem aggódom és mi emberek sem esszük nyersen a csirkecombot. 

A magyarországi 50-60 % viszont nem túl bíztató.

Forrás:


 

file:///C:/Users/laszl/Downloads/1.%20Campylobacter%20jelent%C5%91s%C3%A9ge_LanczZsuzsanna.pdf

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) rendszeresen vizsgálja az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságát. Az utolsó jelentésük szerint a csirkehús mintákból vett Campylobacter-fertőzöttség átlagosan 50-75% között mozog. Fontos megjegyezni, hogy ez csak általános becslés, és az egyes országokban eltérő lehet.

Forrás:

http://www.huveta.hu/bitstream/handle/10832/1903/Baranyi%20D%C3%A1niel%20J%C3%A1nos_szakdolgozat_2017_11_24.pdf?sequence=1

Brojlercsirkék és baromfihús Campylobacter fertőzöttségének vizsgálata az

élelmiszerlánc különböző pontjain

A világ vezető humán hasmenéses bakteriális betegsége jelenleg a campylobacteriosis.

A fertőzés elsődleges forrása a baromfiban és termékeiben található, nagy prevalenciával

rendelkező Campylobacter-fajoknak köszönhető. A Salmonella esetében bevezetett ellenőrző

és monitoring intézkedések egyértelműen azt mutatják, hogy a sikeres program bevezetése

csökkenti a csirkék és termékeik fertőzöttségét és közvetett módon kevesebb humán klinikai

megbetegedéssel számolhatunk. A kísérletek készültekor még nem volt hatályban a

Campylobacter-fajokra irányuló védekezési program. A szigorú technológiai higiéniai

kritériumok bevezetését 2018. január 1-jétől tekintjük hatályosnak.

Kísérletünk során átfogó képet szerettünk volna kapni a csirkék Campylobacter-

fertőzöttségének mértékéről az élelmiszerláncban. Élő állatok és nyers hústermékek

mintázására került sor az élelmiszerlánc egyes állomásaiban, a tartástól a vágásig, illetve a

szállítástól az értékesítésig.

A baromfik teljes feldolgozási folyamatának minden egyes pontján találtunk C. jejuni-

val fertőzött mintákat. Megállapítottuk, hogy a bevezetendő monitoring szabályok (a

2073/2005/EK rendelet módosítása) kiemelten indokoltak, ugyanis jelenleg a végső fogyasztó

magas fokú kockázatnak van kitéve, mert minden egyes megvásárolt csirke termék nagy

valószínűséggel Campylobacter-fertőzött. A megfelelő konyhai higiénia alkalmazásával

elkerülhető a megbetegedés, de közegészségügyi szempontból mindenképpen fontos a

kockázat minél nagyobb mértékű mérséklése.

 

Fodor Zsolt

Pastorius kennel 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kutyabeszéd

    A kutyák évezredek óta a társaink, és az idők során egyedi módokat fejlesztettek ki a velünk való kommunikációra. Az emberekkel ellentétben, akik elsősorban a verbális kommunikációra támaszkodnak, a kutyák különféle jeleket használnak érzéseik és szándékaik közvetítésére. Ezeknek a jeleknek a megértése nagymértékben erősítheti az emberek és a kutyák közötti kapcsolatot.   A kutyák rendkívül kifejező állatok. A kommunikációhoz testbeszédet használnak, például farokcsóválást, arckifejezéseket és fülelhelyezést ami a pumi esetében különösen jellemző, ugyanis rendkívül „játékos” fülei vannak. A   farok csóválás gyakran boldogságot jelent, míg a lapított fülek félelmet vagy agressziót jelezhetnek. Ezeknek a vizuális jeleknek a felismerése elengedhetetlen a kutya érzelmi állapotának értelmezéséhez. Az ugatás, morgás, nyafogás és vonyítás mind olyan hangzás, amelyet a kutyák önkifejezésre használnak. Minden hangnak a kontextustól függően eltérő jelentése lehet...

Virtuális Pumi Kiállítás

    Egyszer volt, hol nem volt, de volt két Virtuális Pumi Kiállítás  Virtuális Pumi Kiállítás I.   Virtuális Pumi Kiállítás II.  

Egy kölyök menü rendel

Mikor a gyanútlan kölyökkutya-gazdi egy facebook csoportban felteszi a kérdést, hogy milyen tápot etessen a blökivel, mert eddig semmi nem vált be, akkor még nem is sejti, hogy milyen méhkasba tenyerelt. Az eddig cuki ebeket posztoló emberek, hirtelen tüzet okádó sárkányokká és dietetikus profeszorokká változnak. Ekkor ki-ki a saját vérmérséklete szerint, de a legnagyobb magabiztossággal fogja ajánlani azt a tápot vagy étrendet ami a kutyáinál bevált. Az itt felsorolt 50 féle tápból kellene kiválasztani egyet. Vagy megtudnia azt, hogy neki nem is való kutya, ha képtelen a jószágnak főzni. Vagy, hogy ki kit tart hülyének a csoportban. Arra azonban nem gondolnak, hogy annak ellenére, hogy mindenki szerint a másik teljesen szakszerűtlenül és ráadásul még rossz időben is etet, mindenkinek a kutyája életben van. És nem is az éhhalál fog végezni vele. Az igazság az, hogy ezt a küzdelmet egyedül kell megvívnia mindenkinek akinek válogatós kiskutya jutott. Fel kell ismerni, ha csak szórako...