"A világ vezető humán hasmenéses bakteriális betegsége jelenleg a campylobacteriosis."
Egy szociális médiában kitett posztomra, melyben a kutyám lerágja a nyers csirke szárnyát, kaptam egy aggódó üzenetet, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes utánajárni, hogy mivel is állunk szemben. Íme.
A Campylobacter egy enterális, azaz bélrendszeri fertőzést okozó baktérium nemzetség. A két leggyakroribb a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okoz fertőzést. Mindkettő hasmenéses megbetegedést okoz, és a tünetek közé tartozik a hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, valamint nyákos hasmenés.
A Campylobacter-fertőzés előfordulása és okai:
A hasmenéses betegségeknek nagyjából egynegyedét valamelyik Campylobacter baktérium okozza.
Leggyakrabban kettő-négy éves gyerekeknél okoz panaszokat.
Nyáron és ősszel gyakrabban fordul elő, mivel szájon át terjedő baktériumról van szó, és nyáron gyengébbek a hűtési lehetőségek, így nagyobb az esély a fertőzésre.
Életünk során sok ember átesik ezen a fertőzésen.
A Campylobacter baktériumok kutyáknál is fertőzést okozhatnak, és a tünetek változatosak lehetnek. Itt van néhány fontos információ a Campylobacter-fertőzésről kutyáknál:
Vizes hasmenés: A kutyák gyakran szenvednek vizes hasmenéstől a Campylobacter-fertőzés miatt.
Hasi fájdalom: A baktériumok irritálhatják a bélrendszert, ami hasi fájdalomhoz vezethet.
Mérsékelt láz: A fertőzés során a kutya testhőmérséklete emelkedhet.
Étvágytalanság: A kutyák étvágya csökkenhet a fertőzés miatt.
Hányás és teneszmus: Néhány kutya hányhat és nehezen tudja kiüríteni a beleit.
Kiszáradás jelei: A hasmenés miatt a kutyák kiszáradhatnak.
Fontos megjegyezni, hogy a tünetek nem mindig egyértelműen utalnak a Campylobacter-fertőzésre, és más betegségek is hasonló tüneteket okozhatnak.
Campylobacter: Ez egy gyakori baktérium, amely élelmiszerrel terjedhet. A csirkében található Campylobacter fertőzés hasmenést, hányást és lázat okozhat.
Higiénia: Mindig mosson kezet alaposan a csirkével való érintkezés előtt és után. Használjon külön vágódeszkát és kést a nyers húsokhoz.
Hőkezelés: Főzze meg a csirkét alaposan, hogy elpusztítsa a baktériumokat. A hús belsejének hőmérséklete legalább 75°C legyen.
Forrás: Válasszon megbízható forrásból származó csirkét, például hivatalos élelmiszerboltokból vagy megbízható húsüzletekből.
Figyelmeztető jelek: Ha a csirének furcsa szaga vagy kinézete van, ne vásárolja meg.
Az állami és uniós hatóságok folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerbiztonságot, de a fogyasztóknak is felelősségteljesen kell vásárolniuk. Ha aggódik, válasszon más húsfajtát vagy alaposan készítse el a csirkét otthon.
Az EU-ban a csirkék Campylobacter-fertőzöttsége változó, de általánosságban elmondható, hogy ez a baktérium gyakori jelenlétet mutat a csirkehúsban. A pontos százalékot nehéz meghatározni, mivel az adatok folyamatosan változnak és országonként eltérőek lehetnek.
Mi itt Finnországban az 5% fertőzöttségel túl nagy veszélyben nem vagyunk, de ezután megfontolom az EU-n kívülröl származó nyers csirkeláb etetését. Jellemzően hőkezelve kapják a kutyáim a húsokat így különosebben nem aggódom és mi emberek sem esszük nyersen a csirkecombot.
A magyarországi 50-60 % viszont nem túl bíztató.
Forrás:
file:///C:/Users/laszl/Downloads/1.%20Campylobacter%20jelent%C5%91s%C3%A9ge_LanczZsuzsanna.pdf
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) rendszeresen vizsgálja az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságát. Az utolsó jelentésük szerint a csirkehús mintákból vett Campylobacter-fertőzöttség átlagosan 50-75% között mozog. Fontos megjegyezni, hogy ez csak általános becslés, és az egyes országokban eltérő lehet.
Forrás:
Brojlercsirkék és baromfihús Campylobacter fertőzöttségének vizsgálata az
élelmiszerlánc különböző pontjain
A világ vezető humán hasmenéses bakteriális betegsége jelenleg a campylobacteriosis.
A fertőzés elsődleges forrása a baromfiban és termékeiben található, nagy prevalenciával
rendelkező Campylobacter-fajoknak köszönhető. A Salmonella esetében bevezetett ellenőrző
és monitoring intézkedések egyértelműen azt mutatják, hogy a sikeres program bevezetése
csökkenti a csirkék és termékeik fertőzöttségét és közvetett módon kevesebb humán klinikai
megbetegedéssel számolhatunk. A kísérletek készültekor még nem volt hatályban a
Campylobacter-fajokra irányuló védekezési program. A szigorú technológiai higiéniai
kritériumok bevezetését 2018. január 1-jétől tekintjük hatályosnak.
Kísérletünk során átfogó képet szerettünk volna kapni a csirkék Campylobacter-
fertőzöttségének mértékéről az élelmiszerláncban. Élő állatok és nyers hústermékek
mintázására került sor az élelmiszerlánc egyes állomásaiban, a tartástól a vágásig, illetve a
szállítástól az értékesítésig.
A baromfik teljes feldolgozási folyamatának minden egyes pontján találtunk C. jejuni-
val fertőzött mintákat. Megállapítottuk, hogy a bevezetendő monitoring szabályok (a
2073/2005/EK rendelet módosítása) kiemelten indokoltak, ugyanis jelenleg a végső fogyasztó
magas fokú kockázatnak van kitéve, mert minden egyes megvásárolt csirke termék nagy
valószínűséggel Campylobacter-fertőzött. A megfelelő konyhai higiénia alkalmazásával
elkerülhető a megbetegedés, de közegészségügyi szempontból mindenképpen fontos a
kockázat minél nagyobb mértékű mérséklése.
Fodor Zsolt
Megjegyzések
Megjegyzés küldése