Egy kölyök menü rendel



Mikor a gyanútlan kölyökkutya-gazdi egy facebook csoportban felteszi a kérdést, hogy milyen tápot etessen a blökivel, mert eddig semmi nem vált be, akkor még nem is sejti, hogy milyen méhkasba tenyerelt. Az eddig cuki ebeket posztoló emberek, hirtelen tüzet okádó sárkányokká és dietetikus profeszorokká változnak. Ekkor ki-ki a saját vérmérséklete szerint, de a legnagyobb magabiztossággal fogja ajánlani azt a tápot vagy étrendet ami a kutyáinál bevált. Az itt felsorolt 50 féle tápból kellene kiválasztani egyet. Vagy megtudnia azt, hogy neki nem is való kutya, ha képtelen a jószágnak főzni. Vagy, hogy ki kit tart hülyének a csoportban. Arra azonban nem gondolnak, hogy annak ellenére, hogy mindenki szerint a másik teljesen szakszerűtlenül és ráadásul még rossz időben is etet, mindenkinek a kutyája életben van. És nem is az éhhalál fog végezni vele.


Az igazság az, hogy ezt a küzdelmet egyedül kell megvívnia mindenkinek akinek válogatós kiskutya jutott. Fel kell ismerni, ha csak szórakozik velünk és az asztalról lepottyanó finomabb falatokra  vár akár egy napot is. Pánikba esünk, hogy el fog pusztulni az eb, ha azonnal nem panírozok be neki néhány szelet húst. A veszély általában nem valós. De ahogy néz... Ja, ismerjük. Ami a lényeg, ne vegyünk nagy kiszerelésű tápot és ne az élelmiszerboltban kapható alsópolcos tápot válasszuk. Az állateledel boltban segíteni fognak a választásban. Egy éves korára biztosan kialakul, hogy mit és mikor kap a kutya. Ekkorra már a gazdi is fekete öves kutyássá válik. Már ismerni fogja a trükköket a tágra nyílt bánatos szemeket és tudja jól, hogy majd megeszi a tápot később. A pumi egyébként nagyon jól hasznosítja a bevitt tápanyagokat, ezért sok tenyésztő nem is javasolja fél éves kor után a puppy táp etetését.

Azt se felejtsük el, hogy a gazdinak is van a kutyán kívül élete amit figyelembe kell venni. Tehát hiába állítja azt valaki, hogy márpedig naponta egyszer (ez a felnőtt kutyára vonatkozik), ugyanabban az időben kell enni adni a kutyának, ha gazdi munkája vagy egyéb programjai miatt ez nem megoldható. Nincsenek kőbe vésett szabályok. Minden családnak más dinamikája van és a kutya ehhez fog alkalmazkodni. Természetesen vannak mennyiségi és minőségi kritériumok. Pl. lehetőség szerint ne etessünk konyhai maradékkal. A fűszeres ételek nem ajánlottak. A jutalomfalatokkal és a nasival is óvatosan kell bánni.

Akadnak szép számmal pumik akik szeretik a nyers zölséget vagy gyümölcsöt. Az enyémek a palacsintára esküsznek.🤪

Vajon mi gazdik mennyire vagyunk szigorúak, szakszerűek és kritikusak a saját étkezési szokásainkkal kapcsolatban?!

Fodor Zsolt Pastorius kennel

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility