Kutyabeszéd

 

 

A kutyák évezredek óta a társaink, és az idők során egyedi módokat fejlesztettek ki a velünk való kommunikációra. Az emberekkel ellentétben, akik elsősorban a verbális kommunikációra támaszkodnak, a kutyák különféle jeleket használnak érzéseik és szándékaik közvetítésére. Ezeknek a jeleknek a megértése nagymértékben erősítheti az emberek és a kutyák közötti kapcsolatot.

 



A kutyák rendkívül kifejező állatok. A kommunikációhoz testbeszédet használnak, például farokcsóválást, arckifejezéseket és fülelhelyezést ami a pumi esetében különösen jellemző, ugyanis rendkívül „játékos” fülei vannak. A  farok csóválás gyakran boldogságot jelent, míg a lapított fülek félelmet vagy agressziót jelezhetnek. Ezeknek a vizuális jeleknek a felismerése elengedhetetlen a kutya érzelmi állapotának értelmezéséhez.

Az ugatás, morgás, nyafogás és vonyítás mind olyan hangzás, amelyet a kutyák önkifejezésre használnak. Minden hangnak a kontextustól függően eltérő jelentése lehet. Például egy halk morgás figyelmeztetés, míg a nyafogás szorongást vagy izgatottságot jelezhet.


 

A kutyáknak rendkívüli szaglásuk van, és ezt használják a körülöttük lévő világ megértésére. A szagjelölésen keresztül tudnak kommunikálni, ami azt jelenti, hogy feromonokat hagynak a környezetükben, hogy üzeneteket közvetítsenek más kutyáknak, sőt embereknek is.

A fizikai kontaktus egy másik módja a kutyák kommunikációjának. A nyalogatás a szeretet jele vagy a figyelem kérése lehet.

 

 


 

A legújabb tanulmányok mélyebbre ástak annak megértésében, hogyan kommunikálnak a kutyák az emberekkel, és hogyan fejlődik ki ez a képesség. A kutatók azt találták, hogy a kutyák kommunikációs készségei az emberek életéhez való szoros alkalmazkodása lehet, amelyet a háziasítási folyamat alakított ki. És most nézzünk néhány példát arra, hogyan kommunikálhatnak velünk.

 

Szemkontaktus

A kutyák finom módon kommunikálnak az arcukkal, különösen a szemükkel. A kutyád állandó szemkontaktusa az irántad való bizalmát és vonzalmát fejezi ki. Tekints erre úgy, mint egy visszafogott „szeretlek” kifejezésre. A szemkontaktus kerülése viszont annak a jele, hogy a kutyád kényelmetlenül érzi magát, fél vagy sunnyog, miután valami rosszat csinált.


 

Faroktartás

A kutyák kommunikációjának talán legszélesebb körben felismerhető formája a farokmozgás. Az örömteli farokcsóválás mellett a kutya farka számos más érzelmet is képes kommunikálni. Például a lassú csóválás azt jelenti, hogy kutyád óvatos, a merev farok pedig azt jelenti, hogy éber. Az alacsony farok azt jelenti, hogy a kutya nyugodt, de a behúzott farok azt jelenti, hogy fél. Ha a kutyád elég erőteljesen csóválja a farkát ahhoz, hogy a fenekét csóválni tudja (mindannyian tudjuk, miről beszélek), örömmel lát téged!


 

Tüsszögés és ásítás

A kutyák néha úgy próbálnak kommunikálni velünk, hogy szükségtelenül tüsszentenek és ásítanak. A rosszul elhelyezett tüsszögés vagy ásítás azt jelenti, hogy kutyád kényelmetlenül érzi magát és stresszes, gyakran új háziállatok vagy emberek közelében. Akár hiszed, akár nem, az emberek is akkor teszik ezt, ha kényelmetlenül érzik magukat! Természetesen a kutyák akkor is ásítanak, amikor elégedettnek érzik magukat körülötted. A kulcs az, hogy ismeretlen körülmények között keresd a helytelen ásítást.

Has mutogatás

Az arc és a farok mozgása mellett a kutyák testük többi részével is próbálnak kommunikálni. Ha a kutyád eldöl, és feltárja a hasát, akkor ezzel a gesztussal megnyugtat (de egy kis „pocisimi” mindig üdvözlendő!) A kutyák is így kommunikálnak egymással, eldölve az észlelt fenyegetéssel szembeni passzív ellenállás jeleként .

Játssz meghajlást

Ha a kutyád szembefordul veled, és elnyújtja a mellsölábait a földön, fenekét a levegőbe emeli, akkor a kutyád így mondja el, hogy itt a játékidő. Ha szeretnéd feldobni kutyád napját, próbálj meg így játszani, hogy meghajolsz előtte! A lefelé mutató kutyajógapóz megteszi a hatását, és a kutyád hálás lesz, hogy az ő nyelvén próbálsz beszélni.

Mancs felemelése

A kutyák mancsuk felemelésével és megérintésével közlik, hogy figyelmet akarnak. Valószínűleg ezt látod a leggyakrabban, amikor ülsz, és a kutyád közeledik hozzád, hogy a térdedre tegye a mancsát. A mancshasználatot igen magas szintre képesek fejleszteni, ha egy kis simogatásra vágynak úgy két órán keresztül.


 

Lefagyás

Előfordult már, hogy közeledetél a kutyájádhoz, és észrevetted, ahogy hirtelen lefagy a csont rágása közben, amikor észrevesz téged? A cselekmény közepette lefagyás egyértelmű módja annak, hogy a kutyák közöljék, hogy bizonytalanok, és azt akárják, hogy hagyják békén.

Odahozni neked dolgokat

Időnként a kutyád hozhat neked labdát, botot vagy más játékot. A legtöbben ezt játékra való felhívásnak tekintik, ami nagyon is elképzelhetö. De ha a kutyád odaviszi neked az egyik kedvenc játékát, és a lábad elé ejti, akkor valószínűbb, hogy ajándékba adja! A kutya így fejezheti ki szeretetét irántad azáltal, hogy megosztja veled kedvenc dolgait.


 

Hozzád dőlve

Végül, de nem utolsósorban, ha a kutyád hozzád dől, akkor kutyád így próbál megölelni. Sajnos fizikailag nem tud megölelni, így ez a legjobb módja annak, hogy kifejezze a szeretetét!

 

Bár ezek a kommunikációs módszerek a legelterjedtebbek az összes fajta között, fontos megjegyezni, hogy minden kutya más. A te és kutyád boldogságának maximalizálása érdekében a legjobb, amit tehetsz, hogy megfigyeled kutyád szokásait, mozgását és modorát, hogy megértsd, hogyan kommunikál a kutyád konkrétan veled. Persze, hacsak nem tanul meg beszélni.

Képek: Abonyi Ilda Duna-menti Dumás kennel

Hablaty: Fodor Zsolt Pastorius kennel

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility