A kölyök pumi szőrének ápolása

 


Mikor a tenyésztőtől elhozzuk a puminkat, akkor egy tiszta kis szőrmackóval térhetünk haza. A körmei le vannak vágva a szőre pedig meg van igazítva. Az első két hétben nincs tennivalónk a szőrével. Ezalatt az idő alatt beilleszkedik az új családjába. Ezt követően kezdhetjük el a szoktatását a nyíráshoz és az egyéb ápolásokhoz. Fontos, hogy megszokja a fürdetést a fésűt, az olló csattogását és a körömvágó ollót. A fogkefe használata ilyenkor még korai, de a szájába nyúlkálhatunk nyugodtan, ezzel elérve azt, hogy későbbiekben a fogak ápolását elvégezhessük gondtalanul.

A szoktatási időszakban a fésülés és a nyírás csak néhány perces folyamat legyen, amit jutalomfalattal honoráljunk. Kölyökkorban a végbél körüli terület nyírása nagyon fontos, valamit a fülkagyló és a szem körüli területek tisztán tartása. 


 

4 és 6 hónapos korában érdemes egy nagyobb nyírást eszközölnünk, hogy szabaduljunk a kölyökszőrtől és, hogy adjunk valami csinos formát kedvencünknek. Ha kiállításra szeretnénk járni a kutyánkkal, akkor a tenyésztő segíteni fog a felkészítésében (ha nem akarunk kiállításra járni, akkor is 😊).Fürdetnünk is elég évi 2-3 alkalommal, természetesen ez változtatható is.


 

 

Mikor kutyánk eléri a fiatal felnőttkort, akkor havi egy alkalom elég lesz, hogy kb., egy 1 órás beavatkozással rendben tartsuk a puminkat. A nyári időszakban sokan szeretik rövidre nyírni a pumi szőrét ami praktikus, ha sokat kirándulunk vele erdőben vagy sokat úszik, fürdik. Én személy szerint inkább a kiállítás közeli szőrzetet szeretem az év minden szakaszában. 

 

Fodor Zsolt 

Pastorius kennel 

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility