Blueridge Vista Pumi Kennel



- Kérlek, mutatkozzatok be és mutassátok be a helyet ahol éltek.
Magyar származású vagyok, még kisgyerek voltam, amikor szüleim kivándoroltak. Feleségem Nancy, őt is lehet félig-meddig magyar származásúnak mondani, mert anyai nagyanyja magyar volt. Amikor megismerkedtünk a nyolcvanas évek elején, akkor még New York államban éltünk.  Mindketten lovagoltunk és versenyeztünk is amatőr osztályban – én díjlovaglásban, Nancy díjlovaglásban és militaryban. Ezzel együtt nagy kutyabarátok is voltunk. Mentett kutyáink voltak, ezekkel engedelmességben és agilityban versenyeztünk. Akkor még nem volt lehetőség keverék vagy törzskönyvezetlen kutyákkal sportolni az AKC (Amerikai Kennel Klub) keretében, de voltak szervezetek, amelyek rendeztek sporteseményeket ilyen kutyák számára is. Mivel kiállítások akkor még nem érdekeltek, nem volt fontos nekünk hogy fajtiszta vagy törzskönyvezett kutyáink legyenek.  Dél Carolina állam északnyugati részében van a 9 hektáros farmunk, a híres Blue Ridge hegyvonulat hegyes-dombos aljában. 14 éve lakunk itt. A környékünk népszerű a lovasemberek és a kutyabarátok köreiben. A klíma, a táj, a terep és az elérhetőség miatt. Ezt a környéket már jóval ezelőtt megismertük és megszerettük. Még tíz évvel a költözködésünk előtt elhatároztuk, hogy itt fogunk letelepedni, ahogy megadódik a lehetőség.
- Mikor és hogyan találkoztatok először a pumival?
Tulajdonképpen nem találkoztunk pumival mielőtt elhatároztuk, hogy egy pumit szeretnénk. A magyar fajtákat már gyerekkorom óta olvasásból és képekről ismertem, de itt csak pulit és vizslát lehetett itt-ott látni életben.  Az első pumi, akivel találkoztunk  Asztró volt, amikor kinyitottuk a boxot amiben Prágából érkezett.


- Ki volt az első pumitok?
Asztró (Bohemia Vivace Ash) akit 4 hónapos korában Csehországból importáltunk 2009 elején. Éppen akkor amikor elhatároztuk hogy lesz pumink, nem maradtak eladó kölykök sem itt, sem Magyarországon. Megtudtuk, hogy Bohemia Vivace kennelnek maradt még 2 eladó kölyke és rögtön kaptunk az alkalmon. Nagy szerencsénk volt a küllemmel, mert akkor még nem is értettünk ahoz, mivel akkor még nem is volt szándékunk küllem kiállításokra menni - csak agility és engedelmesség érdekelt.
- Meséljetek a kutyáitokról, a kennel megalapításáról, a kennel névről.
Amikor 2009-ben Magyarországra utaztunk Asztróval a pozsonyi kutyavilágkiállításra, már annyira beleszerettünk a fajtába, hogy első alkalommal a kutyázásunk hosszú évei alatt kezdtünk a tenyésztésre gondolni és elhatároztuk, hogy egy megfelelő szukát fogunk visszavinni magunkkal.  Az akkor 10 hónapos Szikra (Cseri-Subás Édes) így lett a kennelünk alapító szukája. Ottlétünk közben, Menyhárt Krisztina (Vöröskői-Kondacsipkedő kennel) terelés oktatásával néhány óra alatt többet haladtunk Asztróval mint néhány hónap küszködéssel (teljesen kezdő voltam terelésben) olyan oktatókkal itt, akik akkor még nem ismerték a pumi terelőstílusát.
Az ihletet a kennel megnevezésére a környékünkből való kilátásból kaptuk, mert a Blue Ridge hegyvonulat látványa lélegzetállító. Egyébként  a hegység neve Kék Hegygerincet jelent azért mert távolról az egész hegyvonulat kéknek látszik. Az első almunkból egy szukát, Tiszát megtartottuk magunknak utánpótlásnak. 2012-ben az akkor három hónapos Zentát (Cuidado Upbeat Ugró) hoztam el Magyarországról, mert tetszett a vonala és már terveztük, hogy idővel Asztróval párosítjuk, ha felnőtt korára küllemben, természetben megfelel.  Most lett 9 hetes az alom tőlük.  A harmadik szukánk,  Thistle (Bogáncs a törzskönyvi neve) tavaly májusban született meglepetésként, mint egyke, mert valószínű, hogy az én hibámból Szikra tüzelése végefelé Asztró hozzájutott valahogy tudomásunk nélkül és megtartottuk magunknak. A fiatal kanunk Buda (Pattogó-Parázs Buda) akit tavaly hoztunk haza Magyarországról a világkiállítás után is nagyon igéretesnek mutatkozik. A 6 pumin kívül még van 3 angol cocker spánielünk és egy kánaán kutyánk. A fiatalabb cocker szukán kívül, aki agility karrier után most engedelmesség versenyekre specializál, ezek már „nyugdíjasok”. 

- Milyen sport, munka vagy más szabadidős tevékenységet végeznek a kutyáitok ill. jártok-e kiállításokra?
A kutyáinkat elsősorban kutyasportokra képezzük ki. Agility és engedelmesség versenyeken veszünk részt velük sikeresen. Kiállításokra is járunk és ezért a felvezetést is gyakoroljuk velük. Asztróval terelek (Nancy agilityzik, én faképnél hagytam az agilityzést amikor terelni kezdtem)  és sikeresen veszünk részt terelőversenyeken. Amerikában a pumik között ma neki van a legtöbb terelőcíme, azonkívül több küllem, agility, engedelmesség és coursing címet is elért.  Zenta,  a legutóbbi,  C almunk mamája vemhessége előtt már sikeresen vett részt kezdő osztályban agility versenyen első helyezéssel, és terelésben is már elértem vele azt a színvonalat, hogy versenyekre vigyem. Természetesen amellett hogy a kutyáink sportolnak és dolgoznak, szeretnek kirándulni, úszni, játszani, összebújni velünk és öleb szerepét játszani...




- Kik a kennel büszkeségei és reménységei?
A kennel büszkesége természetesen Asztró. Majdnem minden kutyasportban elért címeket. Remekül rögzítette munkaképességét és küllemét az első almunkban, 4 abból sikeresen agilityzik, kiállításokon küllemükkel is jó eredményeket érnek el, egyikük hivatalosan, mint terápia kutya dolgozik. A legújabb almunk is ígéretesnek mutatkozik, de mivel a kicsik még csak 9 hetesek, természetesen időbe telik, amíg megvalósulhat a reményünk. Buda is az egyik reménységünk, már egy éves korára elérte a CM címet (lásd az utolsó bekezdést). Tavaly decemberben az AKC/Eukanuba országos meghívásos kiállításon Floridában BOB lett 10 hónapos korában. Jó terelőösztöne is van és jól halad az agility képzése. Thistle is hordozza Asztró és Szikra legjobb tulajdonságait és nagyon igéretes terelésben és agilityban. Küllemben kifogástalan, de unatkozik a kiállításokon és nem mutatja jól magát. Valószínű, hogy jól be fog válni, mint tenyésszuka. Zenta is hamar elérte a CM címet, és nagyon igéretes terelésben, engedelmességben és agilityban. 
- Milyen céljaitok vannak?
Szeretnénk, hogy Amerikában is jobban megismerjék a fajtát és megbecsüljék a különleges tulajdonságaiért. Arra törekszünk, hogy küllemen kívül stabil, megbízható természetüket, intelligenciájukat és munkaképességüket megőrizzük, és ezzel együtt egészséges utódokat produkáljunk. Ebből a célból minden létező DNA és orvosi szűrést is elvégzünk a kutyáinkon.





 - Ti mivel etetitek a kutyáitokat?
Követjük a tápok laboratóriumban elvégzett vizsgálatainak eredményét amit a „Whole Dog Journal”-ban hoznak nyilvánossá évente. Eszerint választjuk a tápokat amelyek a legtermészetesebb és legjobb alkotórészekből állnak és kaphatók a környékünkön. Általában a Costco nevű lánc tápját és a Nature’s Select tápot (amit Dél Carolinában gyártanak és ingyen házhoz szállítanak) használjuk. Jutalomfalatokat viszont otthon sütünk csirkemáj, egész liszt és reszelt sajt keverékéből.
- Milyen a pumi helyzete az AKC-ben?
 Mivel az AKC még nem ismerte el a pumit teljes joggal a fajta kis létszáma miatt Amerikában, csak az ú.n. „Különféle” csoporton belül van lehetőségünk kiállítani, amiben a pumin kívül azok a más fajták vannak, amelyek szintén várják a teljes elismerésüket és a végleges csoportjukba való helyezésüket. A Különféle csoportnak a győztese nem vehet részt a kiállítás legszebb kutyája (Best In Show) elbírálásában.  Az elérhető championnak megfelelő cím a CM (Certificate of Merit – Elismerő Oklevél). A pumik száma növekedését követve Amerikában, jó kilátás van arra, hogy kb. még egy évbe telik, amíg teljes joggal el leszünk ismerve és a terelőkutyák csoportjába kerülünk.

http://www.blueridgevistapumik.com/ 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility