A terelés megszállottjai




 "...Igaz ugyan, hogy Bogáncs sem tudja, hogy ő kutya, mégpedig pumi a javából. Tehát nem puli, hanem pumi, aki ugyancsak a pásztorkutyák felekezetébe tartozik, de belül nyurgább csontozatot, kívül pedig rövidebb szőrt visel. Más különbség nincs köztük, csak hasonlóság, ami a hűséget, okosságot, kitartást és bátorságot illeti..."   
 Fekete István: Bogáncs



  Ezzel az idézettel köszönt bennünket a Kondacsipkedő kennel honlapjának nyitóoldala.  Nem véletlenül. Menyhárt Krisztina a kennel tulajdonosa a terelés igazi megszállottja és szerelmese. Az elmúlt tíz év során olyan mélyen ásta bele magát a témába, hogy a pumi terelőmunkájáról írt anyaga egyedülálló ebben a témában. Éppen ezért nem is erről fogom kérdezni, mert ide kattintva minden tereléssel kapcsolatos kérdéseitekre választ találtok és higgyétek el érdemes. Mint ahogy érdemes az egész honlapot átböngészni, mert rengeteg érdekes információval szolgál.  A kutyázásunk története részt kifejezetten ajánlom! 



De, hogy azért essen szó olyanról is, ami a honlapon nem szerepel…

- Kriszta, az idei év mintha csendesebb lett volna egy kicsit terelés szempontjából. Mi a helyzet illetve van e valami terved a közeljövőre?

- Igen, idén váltásban vagyok, egy önálló projekten kezdtem el dolgozni egy szakemberekből (állattenyésztők, néprajzosok, és hagyományos magyar paraszti kultúrával foglalkozók) álló csapattal. Rögös az út, de sok előkészítést igényel és habár lassan, de biztosan haladunk. Talán egyszer lesz valóban saját területem, olyan, ahol végre egyszerre tudok majd kezdőkkel és haladókkal foglalkozni hagyományos terelés képzés terén. Nem leszek kiszolgáltatva folyamatosan mások szeszélyeinek és másfajta elképzeléseinek. Szeretném  a minőséget, valódi terelőmunkát előtérben látni a terelőmunka során. Ez persze hosszabb távú terveim egyike, rövid távon is vannak céljaim tereléssel kapcsolatban, de a körülmények állandó változása miatt ezeket is állandóan változtatnom kell.
Valójában rövid távon is és hosszú távon is egyet szeretnék, terelni, és terelést tanítani mindazon magyar pásztorkutyásoknak, akik erre a fajta hagyományos munkára igényt tartanak. 



Fotó: Hajdú D András

- A Te kenneledből sok terelőösztön próbás, terelőverseny győztes és aktívan dolgozó pumi került már ki. Milyen képességekre, tulajdonságokra van szüksége egy jó terelőkutyának?
- Nehéz erről szavakban és röviden beszélni, mert ez pont az a tevékenység, amit csak gyakorlatban lehet megtanulni, könyvből kiolvasni és elsajátítani nem lehet. Pont azért, mert állatokkal és emberekkel „dolgozunk”. Szükséges és elengedhetetlen feltétel a jó (se nem erős, se nem gyenge) terelőösztön a kutya részéről. Kell, hogy határozott, önálló, de mégis irányítható legyen a kutya.
De ez mind nem elég a tereléshez. Kell hozzá az emberi oldal is, vagyis a jó érzék az állatokhoz, birkaismeret és a kutyájával való nagyon jó kapcsolat. És még ez sem elég, még kell hozzá pár dolog a jószág részéről is
:) Pl. el kell érnünk nála  a bizalmat, hogy nem megenni akarjuk őket, hanem csak mozgatni, helyben tartani, egyszóval szeretnénk, ha engedelmeskedne nekünk néhány dologban. Azt hiszem, ez a része a legnehezebb a terelő munkának.

Fotó: Tari József
- A rendszeres közös munka miben fejlesztheti az akár gyengébb képességű kutyánkat is?
- Mentálisan midenképp jelentős fejlődésen mennek keresztül a rendszeresen dolgozó kutyák. Talán ez a leglátványosabb hatása a közös munkának. Sokkal elmélyültebb lesz a kapcsolatuk is a gazdával, és fizikailag is fejlődnek.

- A munka mellett azért a küllemet sem hagyjuk figyelmen kívül. A honlapodon olvashatjuk, hogy milyen tenyésztési céljaid vannak, de én arra lennék kíváncsi, hogy mi az, ami elsőre megfog Téged egy pumiban?
- A feje. Az első, ami a puminál azonnal a tekintetemet vonzza, a fej. Annak tökéletesnek kell lennie. Ha valami ott nem stimmel, az arca nem kedvesen szép, a tekintete nem nyílt, értelmes, a füle nem elegáns, viszonylag nagy koronaszőrrel, és bohókássággal,  pumisan keskeny koponyával, ha a feje a testéhez képest kisebb, arcorri része rövidebb, akkor nekem már mutathatnak bármilyen szép alkatú pumit, sosem fog igazán tetszeni. Ha viszont ilyen fejjel meglátok egy pumit, lehetnek akár kisebb hibái is, azonnal megfog :)
Azt hiszem, a fej az, ami nagyon nagy hatással van rám. Természetesen a tenyésztésben minden más is olyan fontos, de a saját érzelmeimre egy ilyen szép fej hat a leginkább.
Talán a másik a szőr minősége. Lehet bármilyen szép formájú egy pumi, ha a szőre nem kívánatos, akkor számomra olyan hatása van, mintha látnék egy szép kutyát, de nem pumit. Természetesen ez csak az én szubjektív véleményem, ettől az a kutya még nagyon is pumi. Ahhoz, hogy valóban a lehető legtöbb szempontnak megfeleljenek a kutyák, félre kell tenni a szubjektivitást és fajtaszempontból kell mérlegelni egy-egy kutyát. Azt hiszem, ettől tenyésztő egy tenyésztő.



- A mostani almoddal kapcsolatban milyen elvárásaid vannak, és mit lehet tudni a szülőkről?
- Hát az elvárásaim minden alommal szemben magasak, mert egészség, temperamentum és küllem egyaránt fontos nekem. Ha nem látok reményt arra, hogy az alom nagy százaléka közelítsen az elvárásaimhoz, akkor nem is fedeztetek inkább. Nekem nem létszükséglet a tenyésztés, sokkal fontosabb, hogy az a néhány Kondacsipkedő, akik elhagyják a kennelemet, a lehető legtökéletesebbek legyenek. Persze – mint tudjuk -, tökéletes kutya nem létezik, ezért aztán minden almot végignézek 2 éves kor után, és eldöntöm, hozta-e a párosítás az elvárásaimat, vagy menjek más irányba. Van egy elég erős elképzelésem a pumiról, és ezt nem szeretném lejjebb adni semmiért.
A mostani párosításhoz nagy reményeket fűzök, mert a mama által képviselt típus az, amit nagyon szeretek, és találtam hozzá olyan kant, akinek a vonala, felmenői nagyon hasonló típust képviselnek, azonban mégsem közeli rokonok. Természetesen a puding próbája mindig az evés, így van ez a tenyésztéssel is, hogy az ember nagy vonalakban el tudja képzelni, milyen lehet majd az alom egy-egy kigondolt párosítás után, de ez nem mindig lesz így sajnos. A genetika elég nehezen található ki előre
:) Azért bízom benne, hogy nem nyúltam mellé :)


- Egy utolsó kérdés: szereted a birkapörköltet?
- Naná hogy szeretem. Szeretem a birkát, juhot minden formájában: élve, terelve, tányéron, plüssként, gyapjúként. És ezzel a kutyáim sincsenek másként :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility