Mariell de Marque kennel

english version

-      Lena Johansson mesél nekünk a kennel alapításról valamint arról, hogyan csöppent ő a pumis életbe és megismerkedhetünk legendás pumikkal.



  -        -  Beszéljünk egy kicsit a kezdetekről és arról, hogyan ismerkedtél meg a pumival?

-           

-         -  A történetet, Ingemarie Gradellel kell kezdenem, aki 1972-ben alapította meg a Mariell de Marque kennelt. A „Mariell” szó az Ő vezeték és keresztnevéből lett összefaragva, míg a „de Marque” franciául minőséget jelent. Ingemarie a tenyésztést a francia juhászkutyával, a Briarddal kezdte az elsők között Skandináviában. Az első briard alom 1975-ben született és bár nem a briardról kellene beszélni, de mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez alatt az idő alatt 39 alomban, 268 Mariell de Marque briard látta meg a napvilágot. Nagyon sok volt közülük sikeres munka, kiállítási és tenyészkutya. No, de beszéljünk most már a pumiról.

-           

-          Ingemarienak az angol tenyésztők mondogatták, hogy „Minden briard kennelbe kell egy puli”, mert ezek jól kiegészítik egymást.  De a szőrzete miatt nem igen kedvelte és így talált rá a mudira és a pumira. A mudi a rövid arc és lábszőrzete miatt esett ki, de a pumi nagyon megtetszett neki. Ekkor felvette a kapcsolatot a magyar fajták tenyésztői klubjával Svédországban (FUR), ahol azt tanácsolták neki, hogy Finnországban érdeklődjön, mert ekkor még nem tenyésztettek pumit Svédországban. Marjatta Jääskeläisent ajánlották, aki a Kilvan kennel tulajdonosa volt.

-          Az idő múlt, de a pumit nem feledte. Aztán egy szép napon 1982-ben, Eskilstunában, ahová a lánya nyulait vitte pároztatni, ismerkedett meg Elisabeth Sandbergsel. A látogatás alatt sokat beszélgettek kutyákról és megtudta, hogy Elisabeth és nővére Catherina a következő héten Finnországba utaznak pumi kölyökért a Kilvan kennelbe. Ekkor két alom is volt a Kilvan kennelben és voltak még szabad kölykök. Ingemarie nagyon belelkesedett és kérte, hogy neki is hozzanak egy szukát, a legjobbat a még eladók közül. Egy héttel később ismét Elisabethez ment, immár a kiskutyáért. Egy kissé szégyellős szürke és egy vérmesebb fekete pumi kölyök fogadta. Azt gondolta, hogy biztos a szürkét fogja megkapni, de a fekete rohant oda hozzá és az ölébe ugrott.  Elisabeth pedig mondta: -Megjött a mamád! Teljes volt a boldogság. Ő volt Kilvan Nőies a Marell de Marque kennel első pumija. (Elisabeth Sandbergs pumija Kilvan Napos volt, akivel kezdte a Mysopans kennelt, míg nővére Catarina Lagemyrs  a Mohas kennelt indította Kilvan Moha nevű pumijával.)

-           

-          Kilvan Nőies első alma a Mariell de Marque kennelben 1985 jan. 13-án született Kilvan Hercegtől, 3 kan és 4 szuka. Ez volt a negyedik pumi alom Svédországban. Ebből az alomból két szukát fogtak tenyésztésbe. A nevük Mariell de Marque Aj Aj Buff és Afro-Dite.  Aj-Aj Buff fedeztetve lett Konvaljen’s Aurigával aki Kilvan Primas (a Bagarsjöns kennel első pumija) fia volt és az anyag pedig egy Alacsony nevű finn szuka. De ez nem volt egy sikeres párosítás, mert szőrzet és hormon problémák jelentkeztek. A legjobb szuka ebből az alomból pároztatva lett, de csak újabb problémák jelentkeztek, szürkén születés, herék hiánya. Később kiderült, hogy Alacsonynak súlyos hormonális problémái voltak ezért aztán Aj-Aj Buffnak sem születtek többé kölykei. Mígnem megszületett 1989 dec. 18-án a harmadik alom, melynek szülei Afro-Dite és Kilvan Primás. 3 kan és 4 szuka. Ez nagyon sikeres és nagyon fontos alom volt a tenyésztők számára a jövőben. Nem csak Svédországban, de Finnországban és Norvégiában is. 3 kan és 3 szuka is tenyésztésbe került.

-           

-          És most kezdődik az én pumis életem. Szerettem volna egy másik fajtát a bloodhoundom mellé. Olvastam egy hirdetést egy helyi újságban, hogy gazdit keresnek egy lelkes, közepes méretű fajtának. Én telefonáltam és így lett az első pumim Mariell de Marque Ecs-Csitra. Tőle sokat tanultam a fajtáról. Olyan volt, mint egy villámcsapás! Beleszerettem a pumiba. Ettől kezdve Ingemarie és én kooperáltunk és voltak közös kutyáink. Hivatalosan 2011-től vagyok a társtulajdonosa a Mariell de Marque kennelnek, de már 1990-től benne vagyok.  A negyedik alom 1992-ben született apa: Mysopan’s Loudness, anya: MdM Ecs-Csitra. 4 kan és 2 szuka. Ez volt a kezdet. 2015 februárjáig bezárólag a kennelben, 37 alomban 206 pumi született.


-          Import kutyáink: Kilvan Nöies, Napos Ravasch, Kilvan Larma a Mariell, Kilvan Lovag de Marque, Okoska Koroscenko.

-          Más, tenyésztéshez haszált kutyák: Kilvan Herceg, Konvaljen’s Auriga, Kilvan Primas,Mysopans Loudness, Kjellberget’s Cuhne, Bagarsjön’s Myt Mariell Ticodotter, Bagarsjön’s Originella Mariella, Kilvan Lany Bagarsjö, Ménesvölgyi Tini, Napos Gabor, Inflame's Black Winterday, Lamkar Athina and Borgarmarken's Mustang Cobra.


Kilvan Nöies (Csilleberci Gazsi Rocco x Kilvan Gesztenye )

Mariell de Marque Afro-Dite, ( Kilvan Herceg x Kilvan Nöies)

SE UCH, NO UCH, INTUCH Mariell de Marque Ecs-Citra
      (Kilvan Priams x Mariell de Marque Afro-Dite)

DK UCH, FI UCH, INT UCH, NO UCH, SE UCH Mariell de Marque Hippa Djoyce
-          (Mysopan's Loudness x Mariell de Marque Ecs-Csitra)

-          Kérlek mutasd be a helyet ahol és a kutyáidat?

-          Ingemarie és a férje Lasse vidéken élnek Norrköpigtől északra Östergötlandban. Én a vőlegényemmel szintén vidéken elék Norrköpigtől délnyugatra. A táv közöttünk mindössze 30 perc autóval. Szeretném bemutatni a nálam élő kutyákat, valamint a szukáinkat és a három reménységünket.


-          Az én otthonomban csak két kan él. 
C.I.B, SE UCH, NO UCH, DK UCH  Mariell de Marque Dazzling Danton
-          (Mariell de Marque Pokerface Maveric x Mariell de Marque Urdit Starbright ) ”Dazzel” 7 éves. Ő jelenleg házi kedvencként él. Ha minden jól megy, jövőre szeretném indítani veterán osztályban kiállításokon.


-          . Svk FUR. His titles are DK UCH, DK V-13, HU CH, NO UCH, SE JV-12 SE UCH. Hips A, Patella UA, Eyes – clear. Mariell de Marque Frico Fylgia-barn (Napos Gabor x Okoska Koroscenko) ”Frico” 3,5 éves. Frico egy aktív és nagyon kedves pumi fiú.  2013-ban ő volt az év kutyája a Magyarfajták Klubjában!

-           

-          Szukák:

-          C.I.B FI UCH, DK UCH, SE UCH Okoska Koroscenko

-          (Nyirségfia Bogancs x Galla-Hegyi Becses ) ”Koska” HD-A, eyes clear

-          SE UCH Mariell de Marque Delightful Deal

-          (Mariell de Marque Pokerface Maveric x Mariell de Marque Urdit Starbright )

-          ”Laila” HD-A, eyes clear coowned: Monika Bivall

-          Mariell de Marque Isel Fylgiadotter

-          (Inflame's Black Winterday x Okoska Koroscenko)”Isel” HD-B eyes clear Társ-tulajdonos: Lena Karlsson

-           

-          Reménységeink:

-          Male: Mariell de Marque Loremo av Fylgia

-          (Borgarmarkens Mustang Cobra x Okoska Koroscenko)”Loremo”

-          Females:

-          Aditi Severanka Pumida (Marell de Marque Vilden Ydor x Napos Meseszep ) ”Aditi”

-          coowned: Iben Lind Laursen DK

-          Mariell de Marque Lemure av Fylgia

-          (Borgarmarkens Mustang Cobra x Okoska Koroscenko)”Lemure” Társ-tulajdonos: Iben Lind Laursen DK

-           

-           

-     
Dazzel

Frico

Koska

Laila

Isel

Loremo

Aditi

Lemure




-           

-        -   Kik a kennel büszkeségei?


-         -  Ez egy nagyon nehéz kérdés, nehéz választani. Legszívesebben az összes csodálatos tulajdonosról beszélnék, de ez lehetetlen, mert sok van. Nagyon boldogok vagyunk, hogy cserélünk és kooperálunk más svéd és külföldi tenyésztőkkel. A pumi tenyésztés az nem üzlet, hanem szenvedély! A mi víziónk az, hogy egészséges, típusos pumit tenyésszünk, amiben a fajta minden jó tulajdonsága benne van.  Nagyon szeretnénk, ha tovább tudnánk vinni a fajta örökségét a jövőbe. Mi csak A vagy B-re szűrt kutyákat használunk és szemvizsgálatot  csináltatunk a tenyészkutyáinknak. Mi ugyan nem dolgozunk aktívan a kutyáinkkal (nyomkeresés, engedelmesség, terelés, stb.), de nem feledkezünk meg a tipikus temperamentumról. Mi inkább a kiállításokra koncentrálunk.

-           

-          NORDUCH Mariell de Marque Happy Djoker,

-          ( Mysopan's Loudness x Mariell de Marque Ecs-Csitra) az első pumi, aki helyezett volt a csoportjában a Kennelclub kiállításán. BOG-5 , Norrköping 1993.  



-           

-           

-          C.I.B KBHV-98, NORDUCH, WW-00 Mariell de Marque Jingo Feeling,

-          ( Mariell de Marque Happy Djoker x Mariell de Marque Ecs-Csette) a képen elől

-          C.I.B JWW-00 NORD UCH Mariell de Marque Pokerface Maveric

-          (Mariell de Marque Jingo Feeling x Kilvan Larma a Mariell), Ők nagyon sok kiállítást nyertek, pl. 2000-ben Milánóban a világkiállításon.



-           

-          NO UCH SE UCH Mariell De Marque Playmate Mandrake.

-          ( Mariell de Marque Jingo Feeling x Kilvan Larma a Mariell Ő BIS volt egy speciális Magyarfajták kiállításon. Bíró: György Szemere 2001.



-           



-           

-          C.I.B NO UCH, SE UCH Mariell de Marque Spartacus Opposit.

-          ( Napos Ravasch x Kilvan Larma a Mariell )Ő volt az Év kutyája  Svk FUR 2005, ő nyert nagyon sok BOB és BOG címet Svédországban, Norvégiában, Dániában.



-      

-           

-          C.I.B DK UCH, SE UCH, KBH V-05, KBH V-06, NORD V-05 Mariell de Marque Vilden Ydor.

-          (Napos Ravasch x Mariell de Marque Raw Nobility) Az év kutyája 2006-ban a Svéd klubban. Ydor kölykei Svédországban, Finnországban,Usa-ban, Magyarországon, Csehországban és Dániában vannak. Nagyon sikeresek. A legjobb eredmények EURW2014-WW2014 BOB és BOG. Társ- tulajdonos: Iben Lind Laursen



-           

-       

-           

-          SE JV-12, HU CH, SE UCH , NO UCH, DK UCH, DK V-13

-          Mariell de Marque Frico Fylgia-Barn

-          ( Napos Gabor x Okoska Koroscenko)Az év kutyája 2013, HU Champion címet ért el a 2013-as Világkiállításon. BIS Norvégiában, Svédországban, Dániában.



-         

-           

-          C.I.B DK UCH, FI UCH, SE UCH Okoska Koroscenko

-          (Nyirségfia Bogancs x Galla-Hegyi Becses )

-          Csodálatos, típusos, temperamentumos szuka. Nagyon hálásak vagyunk Eila Metsävainionak a bizalomért és a nagy szívéért, hogy megadta nekünk lehetőséget, hogy Okoska a kennelünk tagja legyen 2011-ben. Okoska nagyon jó anya és kölykei nagyon jó tulajdonságokat mutatnak. A 3 almából exportáltunk kölyköket Dániába, Finnországba, Norvégiába és az Usába.

-          At the photo: Okoskas Progeny group BIS-3 in Högbo Internationella 2013.

Okoskas Progeny group BIS-3 in Högbo Internationella 2013.



-           

-           

-          A mi mennyei királynőnk!

-          C.I.B SE UCH, DK UCH, NO UCH, NORDUCH, KBHV-98, KBHV-99, KBHV-00, NORDV-99, SV-00 NV-00, NV-02, VWW-08 Kilvan Larma a Mariell

-          (Somlyófalvi Pasztor x Benedekhegyi-Pasztor Eber)

-          Az év pumija: Svk FUR. 2001, 2002, 2003, 2004, 2008 (12 éves) Az év veteránja: Svk FUR – 2006, 2007, 2008 Veterans of Veterans 2008, 2009 BIS-1 Swedish kennelclub shows.

-          Ő egy álom volt a ringben, csodálatos mozgással, vad volt és gyönyörű. Mindenki,aki találkozott vele emlékszik a hatalmas személyiségére, Ez egy nagy áldás volt, hogy megosztotta az életét velünk több, mint 16 évig. Nagyon hiányzik!



-           

-          Ki a kedvenc nem saját tenyésztésű pumid?

-          Napos Ravash. Az egyetlen! Mariell de Marque Hippa Djoyce az Eilához költözött a Napos kennelbe és mikor kölykei lettek lehetőségünk volt választani egyet. Szerelem volt az első látásra Ravash, Ingemarinál lakott és velem járt kiállításokra. Ő volt a valaha élt legsikeresebb pumi Svédországban. Az év kutyája Svk FUR 1997, 1998, 1999, 2000.  Champions of Campions 1999 (az egyetlen pumi) Abban az évben az 1. fajtacsoport 6 legjobb kutyája között volt.

-           BOG-1 & BIS-5 SSD Sydost 1998 Judge: Karl-Erik Johansson, Ritva Raita Finland
BOG
-5 SKK Internationella Malmö 1998 Judge: Uwe Fischer Tyskland
BOG-5 SSD Västra 1998 Judge: Marit Sunde Norge
BOG-3 SSD Södra 1998 Judge: Karl-Erik Johansson
BOG-1 SKK Nationella Åhus 1998 Judge: Göran Bodegård
BIS-3 FUR Rasspecial Göteborg 1998 Judge: Zsuzsa Farkasházi; Hungary
BOG-2 SKK Nationella Nyköping 1998 Judge: Stefan Sinko Slovenien
BOG-3 SKK Nationella Norrköping 1998 Judge: Curt Bökefors
BOG-3 SSD Södra Ljungby 1998 Judge: Josef Pohling Tyskland
BOG-2 SSD Västra Kungsbacka 1998 Judge: Kristina Purens


-          Nemcsak a típusa volt kitűnő, hanem a temperamentuma is egyedülálló volt. Nagyon barátságos volt és nagyon jó tenyészkan lett belőle. Sok szép kölyke született. Ravash egy kapcsolat a múlt és a jelen között és láthatunk benne egy közös nevezőt. 14 évesen hagyott itt minket. Nagyon sok szép emlékünk van. 

Napos Ravasch


Me and Ravasch at his first BOG placement 1997. BOG-3 Judge: Tibor Brody Hungary




-          Milyen a pumis élet Svédországban?

A pumi regisztrálások száma stabil. 2006 – 99, 2007 – 101, 2008 – 111, 2009 – 125, 2010 – 114, 2011 – 111, 2012 – 138, 2013 – 139, 2014 – 101. Úgy gondolom, hogy 10-12 kennel van, akik aktívak és talán még 5 akiknél néha-néha van alom. Vannak még néhányan kennel regisztráció nélkül. Van egy hivatalos speciális klubunk, aminek a neve Magyarfaták Svéd klubja-Svk FUR Ebben vannak pumik, pulik, mudik és komondorok. A klub a Svéd kennel klubhoz tartozik. A klubnak 2 kiállítása van évente, 2015-ben az egyik Június 13-án lesz a meghívott bíró Hudák Péter a másik augusztus 29-én a meghívott bíró: Carin Åkesson Sweden.

-           



-          A júniusi kiállítás másnapján a Mariell de Marque és az Ego dog rendez egy kennel tábort és találkozót a következő programokkal: agility, nyomkövetés és engedelmesség. Nagyon várjuk már.


-          Mik a terveid a jövőre nézve?

-          Megyünk a CRUFTS-ra de pumik nélkül.  Az angolok kezdenek érdeklődni és mi  megpróbáljunk a pumit népszerűsíteni és populációt kiépíteni, amivel elégedett lehet az Angol kennel klub. Talán nemsokára mi is megmutathatjuk a pumijainkat.  Tervezzük, hogy fedeztetjük Mariell de Marque Delightful Deal és Mariell de Marque Isel Fyliadotter. Mindkettejük törzskönyvén a negyedik, ötödik, hatodik generációig vannak a mi kennelünkből. A kanok még nem hivatalosak. Nekünk mindig fontos a szukák vonala és persze a kanok, anyja, és nagyanyja vonala is a tervezendő almokhoz. 


:  Mariell de Marque BOB Breedinggroup Svk FUR Clubshow 2013
from left. Freke Fylgia-barn, Delisious Daisy, Isar Fylgiabroder, Frico Fylgia-barn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility