"A világ vezető humán hasmenéses bakteriális betegsége jelenleg a campylobacteriosis."

 


 Egy szociális médiában kitett posztomra, melyben a kutyám lerágja a nyers csirke szárnyát, kaptam egy aggódó üzenetet, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes utánajárni, hogy mivel is állunk szemben. Íme.

 

A Campylobacter egy enterális, azaz bélrendszeri fertőzést okozó baktérium nemzetség. A két leggyakroribb a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okoz fertőzést. Mindkettő hasmenéses megbetegedést okoz, és a tünetek közé tartozik a hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, valamint nyákos hasmenés.

 

A Campylobacter-fertőzés előfordulása és okai:

 

    A hasmenéses betegségeknek nagyjából egynegyedét valamelyik Campylobacter baktérium okozza.

    Leggyakrabban kettő-négy éves gyerekeknél okoz panaszokat.

    Nyáron és ősszel gyakrabban fordul elő, mivel szájon át terjedő baktériumról van szó, és nyáron gyengébbek a hűtési lehetőségek, így nagyobb az esély a fertőzésre.

    Életünk során sok ember átesik ezen a fertőzésen.

A Campylobacter baktériumok kutyáknál is fertőzést okozhatnak, és a tünetek változatosak lehetnek. Itt van néhány fontos információ a Campylobacter-fertőzésről kutyáknál:

 Vizes hasmenés: A kutyák gyakran szenvednek vizes hasmenéstől a Campylobacter-fertőzés miatt.

    Hasi fájdalom: A baktériumok irritálhatják a bélrendszert, ami hasi fájdalomhoz vezethet.

    Mérsékelt láz: A fertőzés során a kutya testhőmérséklete emelkedhet.

    Étvágytalanság: A kutyák étvágya csökkenhet a fertőzés miatt.

    Hányás és teneszmus: Néhány kutya hányhat és nehezen tudja kiüríteni a beleit.

    Kiszáradás jelei: A hasmenés miatt a kutyák kiszáradhatnak.

 

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek nem mindig egyértelműen utalnak a Campylobacter-fertőzésre, és más betegségek is hasonló tüneteket okozhatnak.

    Campylobacter: Ez egy gyakori baktérium, amely élelmiszerrel terjedhet. A csirkében található Campylobacter fertőzés hasmenést, hányást és lázat okozhat.

 

    Higiénia: Mindig mosson kezet alaposan a csirkével való érintkezés előtt és után. Használjon külön vágódeszkát és kést a nyers húsokhoz.

 

    Hőkezelés: Főzze meg a csirkét alaposan, hogy elpusztítsa a baktériumokat. A hús belsejének hőmérséklete legalább 75°C legyen.

 

    Forrás: Válasszon megbízható forrásból származó csirkét, például hivatalos élelmiszerboltokból vagy megbízható húsüzletekből.

 

    Figyelmeztető jelek: Ha a csirének furcsa szaga vagy kinézete van, ne vásárolja meg.

 

Az állami és uniós hatóságok folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerbiztonságot, de a fogyasztóknak is felelősségteljesen kell vásárolniuk. Ha aggódik, válasszon más húsfajtát vagy alaposan készítse el a csirkét otthon.

Az EU-ban a csirkék Campylobacter-fertőzöttsége változó, de általánosságban elmondható, hogy ez a baktérium gyakori jelenlétet mutat a csirkehúsban. A pontos százalékot nehéz meghatározni, mivel az adatok folyamatosan változnak és országonként eltérőek lehetnek.

Mi itt Finnországban az 5% fertőzöttségel túl nagy veszélyben nem vagyunk, de ezután megfontolom az EU-n kívülröl származó nyers csirkeláb etetését. Jellemzően hőkezelve kapják a kutyáim a húsokat így különosebben nem aggódom és mi emberek sem esszük nyersen a csirkecombot. 

A magyarországi 50-60 % viszont nem túl bíztató.

Forrás:


 

file:///C:/Users/laszl/Downloads/1.%20Campylobacter%20jelent%C5%91s%C3%A9ge_LanczZsuzsanna.pdf

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) rendszeresen vizsgálja az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságát. Az utolsó jelentésük szerint a csirkehús mintákból vett Campylobacter-fertőzöttség átlagosan 50-75% között mozog. Fontos megjegyezni, hogy ez csak általános becslés, és az egyes országokban eltérő lehet.

Forrás:

http://www.huveta.hu/bitstream/handle/10832/1903/Baranyi%20D%C3%A1niel%20J%C3%A1nos_szakdolgozat_2017_11_24.pdf?sequence=1

Brojlercsirkék és baromfihús Campylobacter fertőzöttségének vizsgálata az

élelmiszerlánc különböző pontjain

A világ vezető humán hasmenéses bakteriális betegsége jelenleg a campylobacteriosis.

A fertőzés elsődleges forrása a baromfiban és termékeiben található, nagy prevalenciával

rendelkező Campylobacter-fajoknak köszönhető. A Salmonella esetében bevezetett ellenőrző

és monitoring intézkedések egyértelműen azt mutatják, hogy a sikeres program bevezetése

csökkenti a csirkék és termékeik fertőzöttségét és közvetett módon kevesebb humán klinikai

megbetegedéssel számolhatunk. A kísérletek készültekor még nem volt hatályban a

Campylobacter-fajokra irányuló védekezési program. A szigorú technológiai higiéniai

kritériumok bevezetését 2018. január 1-jétől tekintjük hatályosnak.

Kísérletünk során átfogó képet szerettünk volna kapni a csirkék Campylobacter-

fertőzöttségének mértékéről az élelmiszerláncban. Élő állatok és nyers hústermékek

mintázására került sor az élelmiszerlánc egyes állomásaiban, a tartástól a vágásig, illetve a

szállítástól az értékesítésig.

A baromfik teljes feldolgozási folyamatának minden egyes pontján találtunk C. jejuni-

val fertőzött mintákat. Megállapítottuk, hogy a bevezetendő monitoring szabályok (a

2073/2005/EK rendelet módosítása) kiemelten indokoltak, ugyanis jelenleg a végső fogyasztó

magas fokú kockázatnak van kitéve, mert minden egyes megvásárolt csirke termék nagy

valószínűséggel Campylobacter-fertőzött. A megfelelő konyhai higiénia alkalmazásával

elkerülhető a megbetegedés, de közegészségügyi szempontból mindenképpen fontos a

kockázat minél nagyobb mértékű mérséklése.

 

Fodor Zsolt

Pastorius kennel 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility