Tűzrőlpattant pumik



  - Azt tudjuk, hogy egy kan kiválasztása "macerás" lehet, főleg ha a kiválasztott kan az USA-ban él. Hogyan hidaltátok át ezt a távolságot?
  - Valóban macerás! Én korábban még élő, jó vonalú idős kanoktól akartam almokat, valójában nem sok sikerrel. Ennek során viszont tapasztalatot szereztem szaporodásbiológiai módszerekről, melyek közül kettőt a mi szukáinkon próbáltak ki először a pumi fajtát illetően.
Meg kell vallanom, hogy Lara és Asztró párosítás ötlete nem tőlem ered. A Világkiállítás előtt a Budapest Grand Prix CACIB Shown az általam tisztelt Dr. Hudák Péter küllembíró ennél a két kutyánál emelte ki, hogy milyen jól izmoltak. Ekkor kezdtem Asztrót jobban szemügyre venni, egy gyors COI számolás következett és jött a döntés, hogy Nyíregyházán tárolják a mélyhűtött spermát. Aztán amikor Lara is készen állt, akkor az én kifejezett kérésemre Pelle doktor, aki a jónevű George Govette doktortól sajátította el a Norvég módszert, végezte el pumin először a mesterséges megtermékenyítésnek ezt a módszerét.


  - Most, hogy lebontottuk a falakat és kiderült, hogy nem csak a szomszéd blökivel fedeztethetünk, ismerjük meg a boldog szülőket.
Lara rendkívüli mozgásigénnyel bír. A mi pumiaink tényleg „Pattogó Parazsak”, de Lara az átlagpuminál is kétszer többet rohangál. Zajtól nem fél, emberekhez barátságos, és imád dolgozni, legyen az terelés, agility, vagy engedelmes munka. Mellesleg kiállításokon is megszerezte a championátust. Asztró szintén munkamániás, szinte nincs olyan kutyasport, amit ne szeretne, és ne űzne magas szinten. Amerikában ő a legtöbb címet elért pumi. Miért is ne bízhatnánk abban, hogy kiváló sportteljesítményt nyújtó utódokat örökítenek?
 

  - Nyilván majd a későbbikben derül ki, hogy az alom beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, most milyennek látod a kölyköket?
  - Most, hogy közeledünk a hathetes korhoz, egyre bizakodóbb vagyok a küllemet illetően. Büszkén mutatom a kívánatos testarányú kiskutyákat a tenyésztőknek. Képességeiket folyamatosan fejlesztjük: elvégeztük a Bioszenzor programot, amit Battaglia professzordolgozott ki és Amerikában úgy ismerik, mint „Szuper kutya program”. Most szocializáljuk a kicsiket idegen emberekhez. És ez az első Pattogó Parázs alom, ahol a kölyköket az agility munka elemeihez szoktatjuk. Naponta 1-2 percen keresztül ismerkednek a baby libikókával, a libegő pallóval és a rövid kúszóval. Ezek egyszerű herkentyűk, büszke vagyok rá, hogy magam terveztem és készítettem el.


  - Kiknek és milyen célra ajánlod a kis lurkókat?
  - Hiszek abban, hogy a teljes törzskönyvű, jó küllemű pumik is a sportversenyek sztárjai tudnak lenni. Nagyon szeretném, ha ez a sportban nagyon ígéretes alom nem kótya-vetyélődne el, hanem olyan gazdikhoz kerülne, akik számára öröm a pumival való együttdolgozás.
  - Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánunk nektek és a kölyköknek egyaránt!
  - Mi is köszönjük!

Még több infó: pattogopumi@gmail.com vagy Pattogó Parázs kennel 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mariell de Marque kennel (english)

Galla - Hegyi kennel

Az agility